• Voormalig werkgeversvoorman Hans de Boer is maandag op 66-jarige leeftijd overleden aan een hersenbloeding.
  • De Boer was tussen 2014 en september 2020 voorzitter van de werkgeverskoepel VNO-NCW.
  • Hij gold jarenlang als een van de sleutelspelers in het Nederlandse poldermodel.

Voormalig werkgeversvoorman Hans de Boer is maandag op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat heeft werkgeversorganisatie VNO-NCW bekendgemaakt.

De besturen en de medewerkers van VNO-NCW en zusterorganisatie MKB-Nederland laten weten “geschokt en vol verdriet over zijn plotselinge overlijden” te zijn.

De Boer was sinds 2014 voorzitter van de werkgeverskoepel. Hij vertrok in september 2020 bij VNO-NCW en droeg het stokje over aan Ingrid Thijsen. Die zou hem eigenlijk in het voorjaar al opvolgen, maar vanwege de coronacrisis bleef De Boer enkele maanden langer aan.

Tussen 1997 en 2003 was De Boer voorman van MKB-Nederland, dat later zou samengaan met VNO-NCW.

Thijssen noemt De Boer iemand "die het hart zo ontzettend op de juiste plaats had zitten". "Hij was sociaal betrokken, rechtdoorzee, creatief en hij heeft zich jarenlang met een groot gevoel voor humor en enorme overgave ingezet voor het ondernemerschap in Nederland."

Ook voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof herinnert zich De boer als "een fantastische collega."

Hans de Boer: man van stevige uitspraken

De Boer stond in de polder niet bekend als verbinder, maar wel als iemand die met verrassende uitspraken uit de hoek kwam. Zo zei hij in 2015, een jaar na zijn aanstelling bij de werkgeversorganisatie: "al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, die moeten aan het werk."

Het quotum voor vrouwen aan de top voor het bedrijfsleven bestempelde De Boer als zwaktebod.

De zelfverrijking van topmanagers in grote banken en bedrijven noemde hij onbetamelijk en in de discussie over de dividendbelasting zei hij trots te zijn dat hij "aan de goede kant van de streep" strijdt vóór het afschaffen ervan.

Als voorzitter van VNO-NCW wist De Boer het nodige te bereiken. Alleen al in zijn laatste jaar als voorzitter kwamen er onder meer een pensioenakkoord, een akkoord over topvrouwen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers.

In het laatste jaar leverde hij daarnaast een grote bijdrage in het overleg met de overheid en de vakbeweging over maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

'Ridder van het kleinkapitaal'

De Boer volgde in 2014 Bernard Wientjes op bij VNO-NCW. Hij was daarvoor ondernemer en commissaris en had ook de nodige ervaring in de wereld van de Haagse lobby voor ondernemers. Zo stond hij in de periode 1997-2003 aan het roer bij MKB-Nederland. Daar noemde hij zichzelf gekscherend de "ridder van het kleinkapitaal".

De Boer was in totaal zes jaar en drie maanden voorzitter van VNO-NCW. Bij zijn afscheid op 21 september werd hij uitgeroepen tot lid van verdienste van de werkgeversorganisatie. Ook werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

De Boer was volgens Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), iemand die heel veel heeft betekent voor het Nederlandse poldermodel. "Hij was een sociaal bewogen man, misschien wel meer dan zichtbaar was. Hij heeft in de SER ook altijd veel aandacht gehad voor de meer sociale onderwerpen, als kinderarmoede, sociale werkvoorzieningen, ontwikkelingssamenwerking voor kinderen, vrouwen naar de top en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een polderaar tegen wil en dank. Wij zullen hem erg missen."

LEES OOK: Ingrid Thijssen volgt Hans de Boer op als voorzitter van VNO-NCW: ‘Iets doen voor de samenleving is mij met de paplepel ingegeven’